De-Billemontstraat 92/1, 2440 Geel - +32 (0)14 58 65 46 - info@dap-petcare.be -

Mijn hond

Ectoparasieten

Euthanasie

Geboorteregeling

Gewichtsevolutie

Heupdysplasie

Hoe oud is mijn hond?

Overgewicht

Raskenmerken

Suikerziekte

Vaccinaties

Worminfecties

Geboorteregeling

De hond wordt gemiddeld tweemaal per jaar loops: kleine rassen soms iets vaker, grote soms iets minder vaak. Loopsheid bij de teef is niet te vergelijken met de menstruatie of maandstonden bij een vrouw, die dan niet vruchtbaar is. De teef is dat dan juist wél. Die loopsheid duurt gemiddeld drie weken. In deze periode kan zij rekenen op veel aandacht van mannelijke honden en kan zichzelf ook op het liefdespad begeven. Best uw dier dan niet vrij laten rondlopen. Anders is het goed mogelijk dat u 9 weken later op een nestje getrakteerd wordt. De loopsheid bij teven stopt niet op latere leeftijd. Er treedt dus geen menopauze op.

Om dekkingen te voorkomen zijn er (afgezien van tralies of een hoge omheining) diverse mogelijkheden. Als u toch niet met de teef wilt fokken is wellicht de operatieve verwijdering van de eierstokken (in de volksmond wel sterilisatie genoemd) de beste optie. Loopsheid treedt dan niet meer op. Deze ingreep kan het best geschieden ongeveer drie tot vier maanden na de aanvang van de laatste loopsheid. Bewezen is, dat teven welke zo'n ingreep op jonge leeftijd ondergaan bijna geen kans meer hebben op kanker aan de melkklieren, schijnzwangerschap of suikerziekte. Indien de baarmoeder mee verwijderd wordt is tevens het risico op baarmoederontsteking volledig uitgesloten. Wel dient vermeld te worden dat vooral halflangharige rassen hierna soms een wat langer en donziger haarkleed krijgen. En er is een kans dat door zakking van de blaas na min of meer lange tijd incontinentie optreedt. Een belangrijke oorzaak van het inzakken van de blaas in het bekken is overgewicht. 

Castratie van de reu is natuurlijk ook mogelijk, doch wordt meestal om andere redenen dan geboortebeperking toegepast (zoals prostaatklachten, dominantieproblemen of overdreven hitsigheid). Een gecastreerde reu of een gesteriliseerde teef heeft nood aan een goede controle van het lichaamsgewicht na de operatie. Dit is zeker van belang in het eerste jaar. Bij toename van het gewicht is het aan te raden de voeding en/of het voedingspatroon aan te passen: hij/zij zal anders al snel te dik worden. Ook bij gekastreerde reuen van een halflangharig ras kan het type van de vacht veranderen.