De-Billemontstraat 92/1, 2440 Geel - +32 (0)14 58 65 46 - info@dap-petcare.be -

Mijn kat

Ectoparasieten

Geboorteregeling

Hoe oud is mijn kat?

Overgewicht

Suikerziekte

Vaccinaties

Worminfecties

Geboorteregeling

Bij de kat is een operatieve ingreep al bijna vanzelfsprekend geworden en het zal u verbazen hoe snel een poes hier overheen is. Deze diersoort is letterlijk moeilijk aan het lijntje te houden, terwijl het wekelijks geven van de pil of het eens in de drie maanden toedienen van de prikpil niet alleen een hele rompslomp met zich meebrengt, maar op langere termijn met bijna zekerheid tot melkkliergezwellen of baarmoederontsteking leidt.

In tegenstelling tot een hond heeft een poes een vruchtbare periode in het jaar (kattentijd) en wordt onregelmatig krols afhankelijk van seizoen (voorjaar!) en ras (Siamees!). Een poes die krols staat, blijft ook krols staan tot ze gedekt wordt en is dan ook bijna altijd drachtig (dit noemt men geïnduceerde ovulatie). De verschijnselen van krolsheid zijn een abnormaal gedrag: overdreven vriendelijk, veel rollen en met het achterlijf omhoog; daarbij wordt vaak klagelijk gemiauwd.

Castratie van de kater draagt weinig bij tot het voorkomen ongewenste zwangerschappen. Er zijn meestal immers kandidaten genoeg in de buurt. Sinds 2014 is castratie of csterilisatie verplicht bij elke kat die verkocht of weggegeven wordt, net zoals de identificatiechip. Het is ook aan te raden om je kater te castreren, aangezien een ongecastreerde kater gaat zwerven en vechten, met wonden en abcessen als gevolg. Tevens zullen niet gecastreerde katers in huis plassen (sproeien) en veelal een sterke geur verspreiden. Zowel poes als kater kunnen vanaf een leeftijd van ongeveer 6-7 maanden geslachtsrijp zijn. Castratie of sterilisatie wordt daarom best vanaf de leeftijd van ongeveer 7 maanden toegepast.