De-Billemontstraat 92/1, 2440 Geel - +32 (0)14 58 65 46 - info@dap-petcare.be -

Mijn kat

Ectoparasieten

Geboorteregeling

Hoe oud is mijn kat?

Overgewicht

Suikerziekte

Vaccinaties

Worminfecties

OVERGEWICHT BIJ DE KAT

 

Oorzaken

Meestal wordt overgewicht, ook wel obesitas genoemd, veroorzaakt door meer voeding op te nemen dan te verbruiken.
Oudere en gesteriliseerde/gecastreerde dieren hebben een verlaagde stofwisseling en ze zijn meestal ook wat minder actief. Reeds op jonge leeftijd zien we dit als gevolg van een verkeerde voeding. Als kittens te veel of te lang energierijk voer krijgen in combinatie met te weinig beweging, is het gevolg een overdreven onderhuidse afzetting van vet.

 

Soms kan overgewicht ook een medische oorzaak hebben. Als bv. de schildklier onvoldoende werkt of als de bijnieren te veel cortisone aanmaken, leidt dit tot een verhoogd gewicht door vetafzetting en door opstapeling van vocht in het lichaam. Dus bij een dier dat duidelijk te zwaar is zonder aanwijsbare oorzaak, is het steeds aangewezen om toch eens een bloedonderzoek te laten doen. Zeker als dit gepaard gaat met een abnormale vachtstructuur en/of veel drinken en binnen plassen.

 

 

Wanneer is mijn kat te dik?

Onderzoek heeft aangetoond dat 40% van de honden en katten in België en Nederland aan overgewicht lijden. We spreken over zwaarlijvigheid als het dier 20% of meer boven het optimale gewicht zit. De fase tussen normaal en zwaarlijvigheid noemen we “overgewicht”.

Er zijn verschillende symptomen die erop kunnen wijzen dat uw kat te dik is:

 

 • U kunt de ribben niet voelen
 • Er is geen taille meer te zien
 • Uw kat heeft moeite met lopen
 • Uw kat is lui
 • Uw kat is kortademig
 • Uw kat heeft een slecht humeur
 • Uw kat slaapt veel

 

 

De gevaren van zwaarlijvigheid

Bij te dikke dieren neemt de kans op gezondheidsproblemen toe, net zoals bij de mens trouwens.

Enkele voorbeelden zijn:

 

 • Suikerziekte
 • Hart- en vaatproblemen
 • Problemen van het skelet en bewegingsapparaat
 • Huidproblemen
 • Maagdarmproblemen
 • Verminderde afweer en verhoogde gevoeligheid voor infecties
 • Kortademigheid
 • Sneller vermoeid of uitgeput zijn
   

 

Wat te doen bij overgewicht?

Het is van fundamenteel belang om een juist evenwicht te vinden tussen de energieopname (voeding) en het energieverbruik (lichamelijke activiteit/verbranding).
Als het overgewicht niet te erg is, kan het volstaan om wat meer te bewegen en “tussendoortjes” af te schaffen.


Bij een ernstiger overgewicht zullen bovengenoemde maatregelen niet volstaan en zal uw kat “op dieet” moeten. Dit wil zeggen: de energieopname serieus beperken. Maar dit is niet zo simpel als het lijkt, want het hongergevoel zal niet zomaar verminderen. Dit heeft als gevolg dat uw kat zal gaan bedelen en weinig eigenaars kunnen weerstaan aan de smekende, zielige blik van hun lieveling.

 

Dit kan opgelost worden door een speciaal daarvoor ontwikkeld vermageringsdieet te geven. Door beperking van de hoeveelheid vet, wordt de voeding caloriearm. Door het tegelijkertijd verhogen van de hoeveelheid vezels, blijft uw hond of kat veel langer een verzadigd gevoel houden, waardoor ze minder snel gaan bedelen om eten. Tevens zijn we met deze dieetvoeders zeker dat uw dier toch alle voedingsstoffen, vitaminen en mineralen binnen heeft, zodat er geen andere tekorten ontstaan.

 

Verder is het van groot belang dat uw dier andere eetgewoonten aanleert. Hiervoor geven we u enkele tips:

 

 • Geef uw dier ’s morgens de helft van de berekende hoeveelheid voedsel. Dit laat u staan in de eetbak en die neemt u weg na 10-15 minuten, met al het eten dat er nog in zit.
 • ’s Avonds geeft u de andere helft, en ook dan neemt u de eetbak weg na 10-15 minuten.
 • Voor de rest GEEN tussendoortjes
 • Eventueel mag u wel wat gekookte groenten mengen met de brokken.

 

Voor veel eigenaars is de periode tussen de 2 maaltijden veel te lang en die kunnen het niet over hun hart krijgen om niets tussendoor te geven. Voor hen bestaat een alternatieve methode eruit om ’s morgens de totale dagdosis af te wegen en in een aparte doos of pot te doen. Hiervan geeft u ’s morgens een deel in de eetbak en bewaart u de rest. Telkens als uw hond of kat komt bedelen, geeft u hem/haar één brokje uit deze doos. Dit in de plaats van een koekje of snoepje. Wat er dan ’s avonds nog in de doos zit, kan gebruikt worden als avondmaal. Hiermee leert u geen gezond voedingspatroon aan, doch bent u wel zeker dat de energieopname niet te hoog ligt.

 

Dagelijkse beweging is nuttig en nodig om je hond zijn gewicht onder controle te krijgen en te houden. Ook voor de kat is dagelijkse beweging een noodzaak om het verschil tussen energieopname en energieverbruik niet uit de hand te laten lopen.

 

Een kat die constant buiten leeft, heeft natuurlijk voldoende beweging. Een kat die afwisselend binnen en buiten verblijft, heeft ook voldoende beweging. Voor de binnenhuiskatten is dit niet het geval. Zij worden best gestimuleerd om te bewegen en dit kan bijvoorbeeld door:

 

 • Speelgoed: balletje met of zonder geluid, muis, propje papier, laserpen, …
 • Het is goed om regelmatig af te wisselen met het speelgoed. Daarom speelgoed af en toe verwijderen en na een tijdje terug tevoorschijn halen zodat de poes nieuwsgierig blijft.
 • Een poes buiten uitlaten is moeilijker dan een hond uitlaten maar het kan wel. Je kan je poes ook een bandje aandoen en een kleine wandeling maken in de tuin.
 • Voederbal. Dit is een bal waaruit na meer of mindere tijd, afhankelijk van de instelling, een beetje eten tevoorschijn komt.

 

 

Voor een succesvolle behandeling is naast een uitgebalanceerd dieet en bewegingspatroon, de motivatie van u, als eigenaar (en de familieleden), erg belangrijk. Hierin kan u ondersteund worden door uw dier regelmatig te wegen. Dit kan ook bij uw dierenarts als u de voeding gaat halen. Raak zeker niet ontmoedigd als het volgens u niet snel genoeg gaat. Belangrijk is dat u volhoudt. Elk beetje gewichtsverlies is belangrijk.

 

In onze praktijk kan u altijd terecht voor een goed voedingsadvies. Wij beschikken tevens over enkele goede dieetvoeders waardoor uw lieveling zijn overtollige kilootjes snel kwijt kan raken!