De-Billemontstraat 92/1, 2440 Geel - +32 (0)14 58 65 46 - info@dap-petcare.be -

Mijn kat

Ectoparasieten

Geboorteregeling

Hoe oud is mijn kat?

Overgewicht

Suikerziekte

Vaccinaties

Worminfecties

Worminfecties

 

Spoelwormen

De aanwezigheid van spoelwormen is bij jonge honden en kittens eerder regel dan uitzondering. Vaak huist in het moederdier een sluimerende infectie met ingekapselde spoelwormen, welke gedurende het einde van de dracht terug actief kunnen worden en zelfs al in de baarmoeder pups of kittens besmetten.

Algemeen wordt dan ook geadviseerd om de hond op de leeftijd van 4, 6 en 8 weken te ontwormen en nadien om de maand tot ze 6 maanden oud zijn. Belangrijk is om ook de moeder te ontwormen. Nadien is het advies minimaal éénmaal (liefst twee- tot viermaal) per jaar. Bij uw dierenarts zijn daarvoor de middelen verkrijgbaar, onder vermelding van lichaamsgewicht en diersoort.

Het is verstandig routinematig uw dierenarts om een wormkuur te vragen ter gelegenheid van een hervaccinatie. "Mijn kat heeft geen wormen - ik heb ze nooit gezien" gaat niet op. Levende spoelwormen zullen slechts bij ernstige infecties in ontlasting (of zelfs braaksel) zichtbaar worden. De meeste infecties blijven onopgemerkt. Spoelworminfecties kunnen diarree veroorzaken. Zeker in geval uw kat in contact komt met kinderen is regelmatig ontwormen sterk aanbevolen. Want spoelwormeieren komen via de ontlasting in de omgeving terecht en kunnen bij opname via de mond (oa door duimzuigen of spelen in een zandbak) bij een kind een infectie veroorzaken.

 

 

Lintworm

Naast de spoelworm spelen diverse soorten lintwormen een belangrijke rol, vooral bij volwassen honden en katten. Sommige soorten kunnen via de voeding (prooidieren) worden opgenomen, maar ook een cyclus via de vlo als tussengastheer speelt een belangrijke rol. Rijpe geledingen van deze worm laten los en komen spontaan of met de ontlasting uit de anus en gelijken daarbij sterk op een made. Gevuld met eitjes komen deze in de omgeving terecht of blijven kleven aan de haren naast de anus. Dan drogen ze op en lijken op rijstkorreltjes. Vlooienlarven (welke niet op de gastheer leven!) voeden zich hiermee en raken besmet met het miniscuul kleine beginstadium van een nieuwe lintworm. Als de vlooienlarve een volwassen vlo wordt en op een hond of kat springt, dan ervaart deze jeuk en kan zich gaan likken. Daardoor wordt de besmette vlo opgelikt tegelijk met de lintworm en de hond of kat wordt daarmee (opnieuw) besmet met lintwormen. Vaak is het niet een kwestie van "Mijn dier heeft nog steeds wormen", maar "Mijn dier heeft opnieuw wormen" als niet tegelijk met een ontworming tegen lintworm een vlooienbestrijding uitgevoerd wordt.

 

 

Overige

Andere wormsoorten spelen sporadisch een rol bij onze huisdieren (o.a. haakworm, aarsmade). Bij dieren afkomstig uit bepaalde vnl. warmere landen kan zelfs sprake zijn van hartworm (in de bloedbaan!). 

Tegenwoordig bestaan er ontwormingsmiddelen, bij uw dierenarts verkrijgbaar, welke vrijwel alle actieve van belang zijnde wormen in één klap doden. Vooral voor volwassen dieren is het gebruik van deze middelen dan ook aan te raden. Raadpleeg hierover uw dierenarts, want sommige middelen welke volgens de bijsluiter of volgens de apotheker heel aktief zijn, zijn dat in werkelijkheid heel wat minder.